Vai parādi tiek nodoti mantojumā?

Mantojums ietver ne tikai īpašumu, bet arī mirušā parādus. Tas nozīmē, ka aizdevējiem ir tiesības pieprasīt mantiniekiem to atmaksu. Mēs saprotam, kādi parādi būs jāatmaksā, un no kuriem jūs varat atteikties.

Saskaņā ar likumu mantiniekiem ir pienākums atmaksāt parādus tikai to īpašuma vērtības ietvaros, kas viņiem tika piešķirti. Vienkārši izsakoties, ja esat saņēmis mantojumu par noteiktu summu - tas ir maksimālais parāda apmērs, kas jums ir jāmaksā par mirušo.

Kādi parādi tiek mantoti?

Pēc mantojuma tiek nodoti ne visi parādi. Piemēram, alimenti vai sodi par mirušo nav jāmaksā.

Bet pārējiem parādiem būs jāmaksā, ja jūs pieņemat mantojumu. Jo īpaši, jums būs jāmaksā:
  •  Bankas kredīts
  •  Aizdevums mikrofinansēšanas organizācijā (MFI) vai kredīta patērētāju kooperatīvā (PDA)
  •  Komunālo maksājumu parādi
  •  Nodokļu parādi
Un tas būs nepieciešams, lai atgūtu ne tikai pamatsummu, bet arī procentus, naudas sodus un sodus, kas uzkrāti līdz nāvei mantotāja.

Kā noskaidrot, kam un cik daudz cilvēks ir atstājis?


Noskaidrojiet, vai cilvēkam ir parādi un kādā apjomā Jums palīdzēs notārs, kurš vada iedzimtu lietu.

Pēc jūsu pieprasījuma viņš var pieprasīt šo informāciju kredītvēstures birojā un Federālajā tiesu izpildītāju dienestā. Federālajā nodokļu dienestā viņš var noskaidrot, vai mantotājam nav fiskālo parādu.

Ja jūs zināt, kuras bankas, MFI vai PDA mantinieks aizņem naudu, ziņojiet par to notāram. Tas varēs nekavējoties pieprasīt datus šajās organizācijās, un tas paātrinās parādu lieluma novērtēšanas procesu.

Aizdevēji var pieteikties paši. Ja aizņēmējs pēkšņi pārtrauc maksāt un finanšu organizācija to Nevar atrast, tad viņa pārbauda informāciju par to, vai parādnieks ir dzīvs un vai kāds ir atklājis viņa iedzimto lietu.

Tātad kreditori var iesniegt savas prasības laikā, un mantinieki-uzzināt par mirušā parādiem pirms iestāšanās mantojumā.

Ko darīt, ja parādi tiek atklāti pēc mantojuma iestāšanās?


Federālās notāra palātas juristi paskaidro, ka šajā gadījumā kreditoram ir tiesības iesniegt savas prasības mantiniekiem-visiem uzreiz vai jebkuram no tiem. Viņš var arī sadalīt parādu starp mantiniekiem un pieprasīt no katra viņa daļu no maksājumiem. Un, ja jūs nesaņemat naudu no kāda, tad jums ir tiesības pārsūtīt parādu citam.

Tajā pašā laikā ir vērts atcerēties, ka katrs no mantiniekiem ir atbildīgs par mirušā parādiem tikai iegūtā īpašuma vērtībā. Piemēram, banka pieprasa, lai Jūs atmaksāt savu mīļoto kredīta parāda atlikumu kas veido noteiktu summu. Un jūsu mantojuma daļa ir daudz mazāka. Labāk ir nekavējoties ziņot bankai-un viņš novirzīs savas prasības, lai atgrieztu atlikušo parādu citiem mantiniekiem (ja tādi ir).

Ja parāds ir lielāks par kopējo mantojuma vērtību, aizdevējs vienkārši noraksta parādu atlikumu.

Gadījumos, kad kreditoram neizdodas mierīgi vienoties ar mantiniekiem, viņš parasti vēršas tiesā. Un iesūdzēt tiesā uzreiz visiem mantojuma saņēmējiem, kuri atteicās samaksāt parādu.Var gadīties, ka jūs esat ieguvuši mantojumu vienādās daļās ar citiem mantiniekiem, un kreditors ir izvirzījis savas prasības tikai Jums. To darot, jūsu mantojuma īpatsvars pārsniedz kopējo parādu, bet jūs uzskatāt, ka ir negodīgi maksāt vienatnē.

Ja jūs nevēlaties iesūdzēt banku, MFI vai citu organizāciju, varat samaksāt parādu citiem mantiniekiem un pēc tam pieprasīt, lai viņi atmaksātu jūsu daļu. To var izdarīt arī tiesā.

Kā novērtēt, vai parādi neattiecas uz mantojuma izmaksām?

Lai to izdarītu, jums būs nepieciešams mantotāja īpašuma tirgus vērtības novērtējums. To var veikt specializētas vērtētāju kompānijas. Vērtētāja izvēle un saziņa ar viņu jūs varat uzticēt notāru.

Arī, lai aprēķinātu jums ir tiesības izmantot kadastrālo vērtību nekustamo īpašumu - to var pieprasīt reģistrā. Bet tas neņem vērā daudzus faktorus: piemēram, dzīvokļa stāvokli, remonta kvalitāti, iebūvēto mēbeļu un tehnikas klātbūtni-un tas var būt gan zemāks, gan virs tirgus.

Ir svarīgi zināt, ka īpašuma novērtējums tiek sastādīts pirms mantojuma un pēc tam nevar pārskatīt. Piemēram, jums bija dzīvoklis, kas brīdī, kad iestāšanās mantojumā tika novērtēta ar noteiktu summu. Pat tad, ja tā tirgus cena pieaugs par 1, 5 reizes, jums būs atbildēt uz parādiem tikai dzīvokļa vērtības robežās .

Iegūtie dati ļaus ne tikai korelēt mantojuma vērtību ar parādu lielumu, bet arī noderēs valsts nodevas aprēķināšanai, kas jāmaksā mantiniekiem.

Dokuments ar rezultātu novērtējuma īpašuma jānodod notāram.

Vai ir iespējams atteikties uzņemties citu cilvēku parādus?

Jā. Lai to izdarītu, jums ir jāatsakās no mantojuma.

Ja iedzimta lieta nav atvērta, jūs varat vienkārši neiet pie notāra un neiesniegt nekādus paziņojumus. Bet šajā gadījumā jums nevajadzētu izmantot arī iedzimtu īpašumu. Turklāt-jūs nevarat veikt nekādas darbības ar viņu. Piemēram, maksāt parādus par komunālajiem pakalpojumiem par dzīvokli mirušā radinieka, dot remontu vai apdrošināt savu auto. Pretējā gadījumā tiks uzskatīts, ka jums ir dota piekrišana mantot īpašumu, un ar to parādi, uzsvērt pārstāvjus Federālās notāra palātas.

Ja jūs jau esat iesniedzis pieteikumu par iestāšanos mantojumā, jūs varat mainīt savas domas, līdz esat saņēmis sertifikātu par savām tiesībām uz mirušā īpašumu. Ir nepieciešams vērsties pie notāra, kas vada lietu, un uzrakstīt paziņojumu par atteikšanos no mantojuma. Šo lēmumu vairs nevar pārskatīt.

Atteikties no īpašuma pēc tam, kad esat ievadījis iedzimtas tiesības, būs iespējams tikai tiesā.

Par nepilngadīgajiem mantiniekiem atteikties no mantojuma var viņu aizbildņi-bet tikai ar piekrišanu aizbildnības.

Kā atmaksāt parādus, kas saņemti pēc mantojuma?

Kreditoriem ir tiesības pieprasīt kaut ko no mantiniekiem tikai tad, ja viņi saņem mantojuma tiesību apliecību.

Jums būs jāmaksā parāds saskaņā ar maksājumu grafiku, kas sākotnēji tika norādīts līgumā ar kreditoru. Ja jums ir izdevies vienoties par pagaidu "iesaldēt" parādu par periodu, līdz esat mantojis, grafiks vienkārši pāriet uz šo periodu.

Tas var izrādīties, ka maksājumu summas jums ir pārāk lielas vai, gluži pretēji, jūs vēlētos atmaksāt aizdevumu ātrāk. Šajā gadījumā jūs varat apspriest ar aizdevēju alternatīvu grafiku vai refinansēt aizdevumu.

Visas grūtības, kas rodas, atmaksājot parādu, ir svarīgi nekavējoties apspriest ar aizdevēju. Tas palīdzēs atrisināt problēmas savlaicīgi un nesaņem nokļuvuši parādos.

Vai parādi var pieaugt pēc parādnieka nāves?

Finanšu organizācijām ir tiesības iekasēt procentus par aizdevumiem un aizdevumiem pat pēc aizņēmēja nāves.

Tajā pašā laikā soda naudas un soda naudas par kavētiem maksājumiem nevar pieaugt. Aizdevējam ir pienākums noteikt naudas sodu apmēru par personas nāves dienu. Un nevar iekasēt jaunus līgumsodus līdz brīdim, kad kāds pieņem aizņēmēja mantojumu kopā ar saviem parādiem.

Labāk ir nekavējoties sazināties ar banku, MFI vai PDA, tiklīdz jūs uzzināsiet, ka jūsu mīļais ir palicis viņu parādnieks. Tur būs jāuzrāda miršanas apliecība un jāpieprasa, lai netiktu iekasēti naudas sodi līdz brīdim, kad mantojums un finansiālās saistības oficiāli nenonāks pie jums.

Ja kreditors uzzināja par parādnieka nāvi ar kavēšanos un izdevās saskaitīt papildu soda procentus, jums ir tiesības pieprasīt tos pārrēķināt pēc mantojuma iestāšanās.

Ja parādu summa ir liela, līdz brīdim, kad jūsu mantojuma stāšanās var RAID lielu interesi par aizdevumu vai aizdevumu. Apspriediet ar kreditoru, vai ir iespējams "iesaldēt" parādu līdz brīdim, kad jūs pieņemat mantojumu.

Vienoties ir īpaši svarīgi, ja parāda summa ir liela vai nodrošinājumu aizdevējam ir īpašums, kas jums vajadzētu saņemt mantojumā. Turklāt ir gadījumi, kad mantinieki ir vairāki, un jūs vēl nezināt, kā īpašums tiks sadalīts starp jums, un līdz ar to, kāda parādu daļa Jums būs jāmaksā, un kādi citi pēcteči.

Ja jūs esat vienīgais mantinieks un zināt, ka Jums būs jāmaksā par parādiem, noskaidrojiet aizdevējam, vai jūs varat nekavējoties sākt veikt maksājumus par mirušo. Lūdziet jums izsniegt maksājumu grafiku. Ja summa ir maza, varbūt jums būs ērtāk atmaksāt aizdevumu vai aizdevumu pirms laika, lai ietaupītu procentu maksājumus.

Finanšu organizācijas visbiežāk dodas uz mantiniekiem. Pārstrukturēt parādu-novirzīt maksājumus uz vēlāku laiku. Vai arī piekrītat pieņemt naudu no personas, kas līgumā nav norādīta kā līdzaizņēmējs vai galvotājs.

Parasti bankām, MFI un CPC ir vieglāk mierīgi vienoties ar parādniekiem un saņemt visus maksājumus saskaņā ar līgumu, nevis meklēt parādu atmaksu, izmantojot tiesu, vai pārreģistrēt un pārdot ķīlu.

Jūs varat lūgt kreditoriem pārrēķināt parāda apmēru un pēc tam, kad esat mantojis. Bet tas draud apgriezties ar liekām problēmām. Varbūt šajā brīdī aizdevējam būs laiks nodot nokavēto parādu kolektoriem-un ar viņiem ne vienmēr izdodas vienoties par kredīta vai aizdevuma pārstrukturēšanu.

Kā rīkoties, ja aizdevums tika ņemts pret ķīlu vai galvojumu?


Var izrādīties, ka dzīvoklis vai automašīna, kuru jūs mantojat, ir bankas ķīla. Kad jūs nonākat mantojumā, Jūs saņemsiet īpašumtiesības uz to un to varēsiet izmantot. Bet jums nebūs tiesības pārdot vai dot to, līdz jūs atmaksāt aizdevumu. Un, ja jums nav savlaicīgi maksāt par hipotēku vai auto aizdevumu, banka varēs pa tiesu uzņemt šo dzīvokli vai automašīnu rēķina atmaksāt parādu.
Ja jūs saprotat, ka jūs nevarat maksāt par aizdevumu, jūs varat brīvprātīgi nodot aizdevējam nodrošinājumu un tādējādi atmaksāt parādu.

Iespējams, esat mantojis kredītu, par kuru ir galvotājs. Bet saskaņā ar kredītlīguma noteikumiem viņa atbildība var beigties aizņēmēja nāves gadījumā. Tad aizdevēji pieprasīs atmaksāt parādu tikai Jums.

Iespējama arī cita iespēja. Saskaņā ar līgumu, galvotājs var atbildēt uz aizdevumu, pat ja parāds pāriet uz jaunu aizņēmēju (piemēram, gadījumā, ja bijušais nāves). Tā rezultātā galvotājam būs jāmaksā par aizdevumu, pirms jūs nonākat mantojumā, un pēc tam viņš būs atbildīgs par parādu kopā ar jums.

Bet ir vērts apsvērt, ka galvotājs ir tiesīgs pieprasīt, lai Jūs atmaksātu viņam Kredīta izmaksas. Patiesība ir, tikai īpašuma vērtību, kas jums ir mantota.

Aizņēmējs ir apdrošināts. Vai man ir jāmaksā par viņa aizdevumu?

Bankas bieži iesaka aizņēmējiem apdrošināt dzīvību un veselību par labu bankai, it īpaši, ja izsniedz lielu aizdevumu uz ilgu laiku. Ja mantinieks ir noformējis šādu politiku, tad apdrošinātājam ir pienākums atmaksāt visu parādu bankai. Bet apdrošināšanas līgumā var noteikt ierobežojumus, un ir svarīgi tos rūpīgi pārbaudīt.

Ne visi nāves veidi var uzskatīt par apdrošināšanas gadījumu. Piemēram, ja aizņēmējs izdarījis pašnāvību vai cieš no nāvējošas slimības, ko viņš slēpa no apdrošināšanas sabiedrības, apdrošinātājs neizdzēš parādus-viņi pāriet uz mantiniekiem. Šīs nianses ir jāpārbauda saskaņā ar līgumu.

Vai nepilngadīgajam mantiniekam ir jāmaksā parādi?

Par nepilngadīgo mantojumā stājas viņa likumīgie pārstāvji-vecāki, aizbildņi, pilnvarotie. Tas ir, faktiski, un parādus par nepilngadīgo maksā cilvēki, kuri ir pieņēmuši mantojumu viņa vārdā.

Vai mantinieks var pasludināt sevi par bankrotu, ja viņš nespēj samaksāt mirušā parādus?


Varbūt, bet saprātīgāk pasludināt par mirušā bankrotu. Šajā gadījumā, lai samaksātu ar kreditoriem, atņemt un pārdot tikai savu īpašumu, un mantinieku lietas nav pieskāries.

Maksātnespējas likums sīki apraksta Nosacījumus un kārtību rīcības gadījumā nāves parādnieka.

Ja mantojumā bija dzīvoklis vai māja, un šis mājoklis kļuva par vienīgo mantinieku, tas tiks atstāts. Ir svarīgi tikai, ka šis nekustamais īpašums nebija hipotēku. Pretējā gadījumā tas tiks pārdots, lai samaksātu parādu bankai.