Kā runāt ar bērniem par naudu

Kāpēc ir svarīgi runāt ar bērniem par finansēm?

Jo ātrāk jūs sākat runāt par naudu ar savu bērnu, jo ātrāk jūs veicat saprātīgu attieksmi pret finansēm un savu budžetu.

Tas ļaus viņam agrāk iziet izmēģinājumu un kļūdu ceļu un saprast, kā rīkoties nākotnē. Viņš iemācīsies plānot izdevumus un ietaupīt naudu, patstāvīgi pieņemt finanšu lēmumus, novērtēt savu laiku un resursus. Ļaujiet viņa pirmais finansiālais mērķis būs rotaļlieta-bet viņš to iegādāsies pats un sapratīs, kā virzīties uz savu mērķi.

Bērni ir neaizsargātāki pret krāpniekiem. Bez apmācības bērns neatpazīst krāpšanos, jo viņš vēl nesaprot riskus un uzticas visiem pēc kārtas.

Labāk ir iepriekš apspriest ar bērnu, ar kādiem krāpšanas veidiem viņš var saskarties un kā rīkoties šādās situācijās. Piemēram, hakeri ielauzās drauga lapu sociālajā tīklā un viņa vārdā lūgs tulko naudu. Vai arī nāca sms-ziņa, ka, iespējams, kļūdaini veikts tulkojums nepareizu tālruņa numuru un lūdza, lai atgrieztos šo summu. Ir nepieciešams izskaidrot bērnam, ka šādi ziņojumi ir jāpārbauda: noskaidrojiet draugam pa tālruni vai tikšanās laikā, vai viņš patiešām lūdz naudu, lai redzētu tālruņa līdzsvaru - vai tiešām bija tulkojums. Un labāk ir piezvanīt uz vecāku palīdzību.

Ja bērns no bērnības iemācīsies uzmanīgi un piesardzīgi rīkoties finanšu jautājumos, tas pasargās viņu no lieliem zaudējumiem nākotnē.

Noteikums Nr. 1. Izskaidrot rotaļīgā veidā

Iepazīstiet bērnus ar naudu vislabāk, izmantojot spēles un eksperimentus.

Ar maziem bērniem jūs varat sākt ar vienkāršu:

  1.  Kā izskatās nauda? Piedāvājiet bērnam spēli: iedomājieties, ka esat atradis dārgumu. Kā saprast, vai tā ir īsta nauda vai rotaļlieta? Jūs varat izmantot reālas rēķinus un " naudu "no " monopola". Veikt izmeklēšanu: kā atšķirt autentisku rēķinu. Pastāstiet savam bērnam par rēķinu autentiskuma pazīmēm, parādiet ūdenszīmju attēlus, kā burti un cipari mirgo un kur ir paslēptas citas aizsargājošas pazīmes. Jūs varat savākt draugus un rīkot konkursu: kurš atradīs vairāk dzīvnieku un augu rēķinā ar palielināmo stiklu.
  2.  No kurienes nāk nauda? Paskaidrojiet bērnam, ka nauda neaug uz kokiem un netiek "ņemta no kastes" (ATM), kā uzskata daudzi mazi bērni. Pastāstiet mums, kādas ir profesijas un kāpēc tās tiek apmaksātas dažādos veidos. Bērnam ir jāsaprot, ka nauda neparādās paši pēc pirmā pieprasījuma. Jūs varat organizēt spēli, piemēram, profesijā. Bērni var izvēlēties lomu: frizieris, Ārsts, bulciņa. Dodiet katram rotaļlietu naudas komplektu, lai viņi varētu vērsties viens pret otru par pakalpojumiem un samaksāt par tiem.
  3.  Ko var nopirkt par naudu? Sāciet ar elementāru: apmaiņā pret naudu mēs saņemam produktus un būtiskus pakalpojumus. Piemēram, ja jūs nepērkat pienu, no rīta nekas ēd musli, un, ja jūs nemaksājat elektroenerģiju, mājā būs tumšs un auksts. Spēlējiet veikalu: ievietojiet cenu par dažādām precēm. Kāds būs Pārdevējs, kāds ir pircējs. Galvenais-lai bērnam, ka lietas nesaņem tikai tāpēc, jums ir nepieciešams, lai samaksātu par tiem vispirms.

Jaunākiem skolēniem spēles būs grūtāk:

Šķirošanas spēle. Aiciniet bērnu sapulcēties "uz bumbu"," pārgājienā " vai vienkārši uz pikniku. Nosakiet, cik daudz naudas jūs būtu gatavi to tērēt. Izveidojiet sarakstu ar lietām, kas jums varētu būt vajadzīgas, norādiet to cenu. Piemēram, vairākas balles kleitas, kurpes un aksesuāri ar dažādām izmaksām. Bērnam būs nepieciešams savākt pilnu nepieciešamo komplektu un tajā pašā laikā iekļauties noteiktajā budžetā.

Apspriediet ar savu bērnu, ko viņš ņems līdzi? Kādas lietas viņam ir vajadzīgas, un kādas ir sekundāras? Padomājiet kopā ar viņu, kā atšķirt vēlamo no nepieciešamās un netērēt lieko. Vai ir vērts nolaist visu naudu uz kleita un doties uz bumbu basām kājām? Vai doties uz nedēļu mežā tikai ar konfektēm un limonādi?

Spēles laikā jūs varat izvēlēties produktus īstam ģimenes piknikam. Tad bērnam būs izpratne, ka viņa lēmums nav spēle.

Meklējumi veikalā. Bērni mīl, kad viņi kaut ko pērk. Bet viņiem ir jāsaprot, ka resursi ir ierobežoti. Kad jūs dodaties kopā ar savu bērnu uz veikalu, aiciniet viņu kļūt par jūsu "skaitītāju" un Paziņot, kad jūsu pieņemto produktu summa sasniegs jūsu teikto. Salīdziniet, cik tas maksā.

Noteikums Nr. 2. Veicinām bērnu uzkrājumus

Vēlmes parasti ir vairāk nekā nauda. Palīdziet bērnam pārveidot viņa "vēlmes" uz konkrētu finansiālu mērķi. Viņam jāmācās izdarīt izvēli-atteikties no papildu par labu kaut ko svarīgāku un vērtīgāku. Piemēram, nav tērēt naudu par šokolādi katru dienu, bet mēneša beigās nopirkt jaunu rotaļlietu.

Mācīt bērnus atlikt sapni palīdzēs cūciņa banka. Tas var būt parasts caurspīdīgs burka (tas ir ērti, lai noskatītos, kā aug slaidu monētas un rēķinus), un skaista cūciņa banka ar automašīnām vai princesēm, un tradicionālo cūciņa banka. Pusaudžiem būs piemērotas īpašas mobilās lietotnes.

Noteikums Nr. 3. Uzticamies bērniem iepirkšanās


Kad bērns ir uzkrājis, piemēram, rotaļlietu, dod viņam iespēju to samaksāt pats. Viņš lepojas ar to, ka pats ir sasniedzis mērķi, un atcerēsies šo sajūtu uz mūžu.
Jau no skolas vecuma bērniem var uzticēties iepirkties veikalā pēc vecāku saraksta. Māciet viņiem būt saprātīgiem un uzmanīgiem, salīdzināt cenas un ietaupīt — bet ne kaitējot kvalitātei. Vispirms ir vērts to darīt mātes vai tēva klātbūtnē un pēc tam patstāvīgi.

Spēlējiet "picky Shopper": izpētiet dažādu veikalu piedāvājumus ar bērnu, salīdziniet augļu gatavību, dārzeņu svaigumu, jogurtu svaru un kūku sastāvu. Parādiet, ka līdzīgas lietas var maksāt atšķirīgi, un iemāciet izvēlēties labas preces par optimālu cenu.

Noteikums Nr. 4. Mācāmies pārvaldīt budžetu ikdienā


Gan pieaugušajiem, gan bērniem ir jāmācās reāli novērtēt savus resursus un pārvaldīt to, kas ir. Vai tērēt visu kabatas naudu uzreiz vai stiept uz nedēļu? Atlikt sapni vai izturēties pret visu Saldējuma klasi?

Paskaidrojiet bērnam, ka summas, ko jūs viņam dodat vai dodat vecmāmiņai dzimšanas dienā, ir pilnīgi viņa. Tātad - viņam jāizlemj, kā tos efektīvāk atbrīvoties.

Labāk ir dot bērnam naudu uzreiz uz kādu laiku, piemēram, nedēļu. Ikdienas sponsorēšana novedīs pie izdevumiem, kas drīzāk būs īslaicīgi. Daži rubļu skaits nedēļā-solis uz ilgtermiņa plānošanu. Pakāpeniski paplašiniet bērna atbildības zonu - no pārtikas iegādes sarakstā līdz pat pašplānošanai un skolas piederumu iegādei, no dāvanas izvēles draugam dzimšanas dienā līdz vajadzīgajai summai, lai pārvaldītu savu kabatas budžetu visām brīvdienām.

  •  Pirmās klases var izskaidrot, kas ir īres maksa, ģimenes budžets, atlaides, pārdošana, aizdevumi.
  •  Bērni no 10 gadiem var darboties kā savas ģimenes "finanšu konsultanti". Māciet viņiem rūpīgu patēriņu un lūdziet aprēķināt, cik daudz ģimene zaudē naudu, kad neaizver krānu un izslēdz gaismu.
  •  Savā piemērā vecāki var pastāstīt, kā viņi vada ģimenes budžetu. Kā jūs piešķirat algu? Cik daudz naudas iet uz obligātajiem maksājumiem? Cik daudz jūs atlikt atvaļinājumā? Cik daudz tērēt par rotaļlietām un izklaidi?

Noteikums Nr. 5. Atgādinām bērnam par labiem darbiem

Lai nepalielinātu Hunks, vienmēr atgādiniet bērnam, ka nauda pati par sevi nav cenas. Tie nozīmē tieši to, ko viņi var iegādāties. Paskaidrojiet, ka jūs varat izmantot finanses ne tikai sev, bet arī kādam citam, kam nepieciešama palīdzība.

Piemēram, jūs varat pārskaitīt kādu summu labdarībai. Bērnam būs patīkami saprast, ka viņš kādam palīdzēja. Veiciniet pozitīvu attieksmi pret ideju dalīties ar kādu. Atgādiniet, ka labie darbi ir jādara pašaizliedzīgi.

Noteikums Nr. 6. Mēs cienām bērna tiesības uz kļūdām


Jūsu bērns ir cita persona, un viņa skatījums uz lietām var atšķirties no jūsu. Esi vienmēr gatavs atklātam dialogam, it īpaši finanšu jautājumos. Nelietojiet skriešanās nekavējoties kritizēt savu rīcību. Vispirms uzziniet viņa viedokli un pēc tam dalieties savā.

Ļaujiet viņam spēlēt ar nevajadzīgiem izdevumiem kā bērns, bet nākotnē tas palīdzēs viņam izvairīties no lielākām finansiālām problēmām.

Noteikums Nr. 7. Mēs izslēdzam negatīvās Instalācijas


Nevajag aizsērēt bērnu galvu ar frāzēm, piemēram, "bagātība ir slikta", "no taisnīgo darbiem jūs neiegūstat akmens palātas". Bērnībā ieķīlātās iekārtas var neļaut bērnam kļūt pārtikušam pieaugušā vecumā. Vai arī sliktāk: iedvesmojot bērnus, ka bagāti cilvēki ir hapugs un tirgotāji, jūs varat izraisīt pretēju efektu. Piemēram, bērns domās, ka krāpšana un krāpšana ir vieglākais un ātrākais ceļš uz finansiāliem panākumiem.

Uzmanīgi komentējiet citu cilvēku sasniegumus. Nelietojiet nosodīt tos, bet ne pārāk cildens. Bērnam nevajadzētu radīt iespaidu, ka tikai cilvēki ar īpašām spējām var sasniegt augstumus. Uzsveriet, ka arī jūsu dēls vai meita var kļūt veiksmīga un bagāta, ja viņi labi mācās un atradīs savu mīļāko lietu.

Un nekādā gadījumā nepārvietojiet uz bērniem savas pieaugušo problēmas-nesūdzieties bērnam par hipotēku un nelielu algu. Tas var atrisināt trauksmi, kas saistīta ar finansēm. Un nākotnē viņš, piemēram, var piekrist nepatīkamam darbam tikai no bailēm palikt bez naudas. Radiet viņam drošības sajūtu un uzticību rītdienai.

Noteikums Nr. 8. Mēs atbildam uz neērtiem jautājumiem

"Tēti, cik daudz jūs nopelnīt?"Jūsu ienākumi ir konfidenciāla informācija. Un bērni ir diezgan pļāpīgi. Maz ticams, ka jūs vēlētos, lai jūsu alga rīt apspriestu visu skolu. Paskaidrojiet, ka peļņas summa var atšķirties no mēneša uz mēnesi, pastāstiet mums, no kā tā veidojas. Jūs varat aprobežoties ar frāzi: "pietiek ar mūsu ģimeni". Ja jūsu bērns vēl nav pieaudzis līdz kopējai ģimenes budžeta plānošanai, labāk nedod precīzus skaitļus - viņam joprojām būs grūti novērtēt, vai tas ir daudz vai maz.

"Kāpēc Džeisonam ir dārgs viedtālrunis, bet man ir parasts spiedpogas?" Pats galvenais ir nesākt kritizēt Džeisonu un viņa vecākus tikai tāpēc, ka viņi viņam dāvina dārgākas dāvanas. Un vēl jo vairāk neskrien pirkt bērnam dārgu telefonu kredītā, lai viņam nav kauna klasesbiedru priekšā. To darot, jūs parādāt viņam sliktu budžeta pārvaldības piemēru.

Varbūt tiešām pienācis laiks spiedpogu tālruni nomainīt pret modernu viedtālruni. Bet tam nav nepieciešams tērēt daudz naudas. Paskaidrojiet savam pusaudzim, ka ir vērts pievērst uzmanību īpašībām, kas patiešām ir vajadzīgas, nevis zīmolam. Izvēlieties kopā ar viņu pienācīgu tālruni par pieņemamu cenu. Tātad viņš iemācīsies izdarīt apzinātu izvēli, nevis reklāmas triku vadīts. Jā, un jūs neuztraucieties, ka viņš pazaudēs vai nozags viedtālruni par lietota kosmosa kuģa cenu.

Ja jūsu bērns ir sācis salīdzināt jūsu ģimenes bagātību ar citiem, neaizstāvieties un nepārejiet uz citu vainošanu. Paskaidrojiet, ka visi cilvēki, viņu prasmes un šobrīd darba tirgū pieprasītais var būt ļoti dažādi, par dažādām profesijām maksā atšķirīgi un katrai ģimenei ir savas vērtības. Šāds jautājums var būt lieliska iespēja pārrunāt ar bērnu, par ko viņš vēlētos kļūt nākotnē un kā viņš redz savu pieaugušo dzīvi.

"Kā tas notika, ka tante Mila zaudēja visus savus ietaupījumus?" Šī ir laba iespēja runāt par finanšu krāpniekiem un izskaidrot finansiālās drošības pamatnoteikumus:
  •  Nepierakstiet PIN kodu uz kartes un nesakiet to nevienam.
  •  Nekad nepalaidiet karti no redzesloka, kad kaut kur maksājat par to. Tā, piemēram, kafejnīcā viesmīlim līdzi jāņem portatīvais POS terminālis vai jāaicina samaksāt pie kases.
  •  Kartes nozaudēšanas gadījumā nekavējoties informējiet banku un vecākus. Un arī tad, ja saņēmāt īsziņu par naudas iegādi vai izņemšanu no bankomāta, bet to neizdarījāt.
  •  Dodoties uz internetbanku vai mobilo banku, neizmantojiet atvērtos Wi-Fi punktus (internetu sabiedriskās vietās: transportā, kafejnīcās, kinoteātros).
  •  Neiepērcieties internetā apšaubāmās vietnēs (piemēram, jābrīdina jaunākā kedu modeļa zemā cena interneta veikalā).
  •  Neatbildiet uz trauksmes zvaniem, SMS, vēstulēm vai ziņām sociālajos tīklos, ka jūsu radiniekam vai draugam nepieciešama nauda. Tā vietā nekavējoties jāzvana vecākiem vai radiniekiem, jābrīdina, ka viņu vārdā tiek sūtītas šādas ziņas – iespējams, ir uzlauzts viņu konts vai pasts.
  •  Neklikšķiniet uz saitēm e-pastā par tālruņa, planšetdatora, klēpjdatora utt. Bezmaksas siers notiek tikai peļu slazdā. Visticamāk, jūs saņemsit vīrusu tikai no saites.
  •  Nepublicējiet sociālajos tīklos jaunu pirkumu, situācijas savā dzīvoklī, lidmašīnas vai vilciena biļešu fotogrāfijas ar izlidošanas un ierašanās datumiem. Nerakstiet ierakstus par to, cik drīz jūs aizbrauksiet uz brīvdienām un neviena nebūs mājās. Tāpēc jūsu māja var interesēt zagļus, kamēr esat prom.

Nauda ir ļoti svarīga dzīves sastāvdaļa, un vecāku pienākums ir sagatavot bērnus pareizi rīkoties ar to. Un tajā pašā laikā ir vērts paskaidrot, ka laime patiešām nav miljonos.